Johan Goossens schreef een boek

Wie heeft er wel een boek bij zich?

In onze podcast van september beveel ik het boek Wie heeft er wel een boek bij zich?’ van cabaretier Johan Goossens aan. Een feest der herkenning voor docenten die op het mbo gewerkt hebben. Althans een feest der herkenning voor mij, die net als Johan Goossens zonder onderwijsdiploma en ervaring zomaar ‘ineens’ voor de klas stond.

“Jongens, wie heeft er wel een boek bij zich?” Deze zin heb ik in mijn jaren dat ik op een ROC werkte talloze keren uitgesproken om daarna de klas zo te herschikken dat alle leerlingen met een schuin oog toch wel iets van de lesstof uit het boek meekregen.


“Daar moet je mee stoppen” zei een wat oudere collega tegen me terwijl ik wat kopietjes stond te maken van de lesstof om die uit te delen aan de boekloze jongeren. “Je moet net als ik gewoon consequent zijn en ze de toegang tot de les ontzeggen als ze geen boek bij zich hebben, dan leren ze het wel af”.

modale student uit de klas van Johan Goossens
Wie volgende les geen boek bij zich heeft…

De eerstvolgende les kondigde ik het aan: “Wie volgende les geen boek bij zich heeft, komt er niet in”. Ik ging controleren bij de deur, net als de oudere collega dat deed. “Sorry, maar je komt er vandaag niet in, je hebt geen boek”. Ik probeerde consequent te zijn.

“Gaat u nu ineens ook zo doen? Zo bent u toch helemaal niet?” Met moeite zei ik tegen de boeklozen: “Je mag er nu niet in, we praten er na de les over”. Na de les kwam niemand naar mijn napraatmoment, op één jongen na. “Meneer, ik heb eigenlijk geen geld om het boek voor uw vak te kopen en omdat u het altijd zo fijn oploste, kwam ik zo graag naar uw les”.

Sindsdien ben ik gewoon wie ik ben: niet zo consequent, herschikkend en pratend over de dingen waar ik enige expertise over heb. Het is net de podcast.

^Bob