Wat Eva beweegt

Onze sportiefste collega heeft 5 tips om onszelf en onze studenten in beweging te krijgen.

Eva in De Betere Docentenkamer #5

Eigenlijk is het raar: de school wordt bevolkt door jonge mensen en gedreven professionals, maar uiteindelijk zitten we daar toch maar hele dagen te, tjah, zitten. Dat kan beter, vindt Eva Schaap. Ze heeft dan ook concrete tips die we zo kunnen inzetten in het klaslokaal.

1. Het hoeft niet groots te zijn.

Geef eens staand les in plaats van te zitten. En dan hebben we het over zowel studenten als docenten. En ja, dat kan ook een lange les zijn. Zie tip 5 over hoe je dat kan volhouden!

2. Bedenk creatieve oplossingen voor beperkingen.

De meeste docenten hebben niet zomaar een sportzaal ter beschikking. Je kan buiten sporten en er zijn in de stad misschien wel goedkope locaties die je kan huren. 

3. Hou het doel helder voor ogen.

Een individueel coachingsgesprek met een student kan je ook al lopend doen. Je hoeft het daarbij niet ver te zoeken: een rondje rond het schoolgebouw volstaat daarbij al. Het gaat er enkel om dat je door te bewegen de hersenen activeert en concreet aan de slag gaat.

4. Durf gewoon te proberen.

Een energizer toepassen in je les? Doe het gewoon, experimenteer ermee en peil achteraf bij je studenten. Neem een balletje mee naar de les en zie wat er gebeurt. Als je er open voor staat en je vindt het niet erg om je een beetje belachelijk te maken, dan komt het vaak wel goed. Ondanks de schaamte en onzekerheid bij studenten komt er wel energie vrij.

5. Kantel je bekken en span je buikspieren aan.

Als je staand lesgeeft of vergadert (!), zorg dan dat je goed staat. De juiste houding zorgt ervoor dat je het blijft volhouden zonder je rug te belasten. 

Luister ook naar de uitzending over bewegen met Eva als gast.

Deel deze post: